Hur tar du nya tag?

Jag och Sissel Myrup hade skrivarfika i helgen. Vi pratade som vanligt om allt möjligt skriv- och läsrelaterat men det som fanns kvar i mig lite extra var när vi pratade om att pusha sig själv att ta tag i liggande skrivprojekt. Du kanske känner igen dig halvfärdiga skrivprojekt som ligger i en fil på datorn, eller den där högen med lösa anteckningar i en anteckningsbok som samlar damm, projekt som egentligen pockar på vår uppmärksamhet och tigger om att bli färdigställda. Hur gör du för att komma igång med skrivandet när det legat i dvala?

I perioder kan det kännas motigt med kreativiteten som tycks rosta fast och skrivandet som gnisslar, jag suckar när jag inte får fram orden som jag vill och språket skaver. Jag känner igen mönstret i mig själv, det är precis som med träningen. Det känns plötsligt sååååå segt att ta mig ut i motionsspåret, ta mig till gymmet, badhuset eller träningspasset. Ibland skyller jag på vädret, andra gånger är det den bristande orken och ytterligare någon gång är det andra ursäkter som jag gömmer mig bakom. För att komma igång med träningen brukar jag placera träningskläderna i hallen och göra en veckoplanering, jag bestämmer att jag ska iväg x antal gånger under veckan och bestämmer vilka dagar jag ska göra det och hur länge jag minst måste vara igång. Jag vet att när jag väl har tagit på mig träningskläderna och kommit igång glider jag oftast in ett flow, eller att jag åtminstone känner mig stärkt efteråt i både kroppen och knoppen.

Skrivandet och min kreativitet fungerar för mig på samma sätt, jag vet att jag mår bra av låta hjärnan spinna igång med karaktärer, dialoger och att djupdyka i andra världar. Jag får en glädje som smittar av sig i både kroppen och knoppen och jag känner mig stärkt efteråt. Så varför gömmer jag mig bakom ursäkter istället för att ta tag i det jag egentligen vill få rutin på? När jag väl börjat skriva flyter det på och jag kommer antingen in i ett flow under passet eller åtminstone att det känns riktigt bra efteråt. Hur kan man pusha sig till att komma igång igen och skriva även när det tar emot? Jag har nu tagit tag i det och sätter upp dagliga mål för att pusha mig att återuppta mitt skivande genom att använda ett litet timglas, nu har jag som mål att skriva bara några minuter per dag. Det gör underverk för mig när det gäller att komma igång! Hur gör du för att börja igen?

Publicerad av Jessika Lilja

Författare, konstnär och fotograf.

2 reaktioner till “Hur tar du nya tag?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: