5 tips för att bli utgiven

Jag tänkte passa på att berätta lite om mig själv och sammanfatta med 5 tips för dig som längtar efter att bli utgiven.


Jag har sedan barnsben slukat böcker i sådan takt att de lokala bibliotekarierna i Luleå fick gråa hår och var tvungen att ändra reglerna. Jag fick därigenom låna dubbelt så många böcker som de andra barnen i samma ålder. Jag lånade både faktaböcker och skönlitterärt och slukade alla böcker jag kom över oavsett genre och åldersgrupp. Ända sedan liten har jag själv drömt om att skriva noveller, dikter, och böcker. Ja, mängder av böcker!


Jag börjad också tidigt att skicka in till oräkneliga novelltävlingar, tidskrifter och även till förlag med förhoppningar om att vinna priser eller att äntligen bli utgiven. Under uppväxten skrev jag flitigt dagbok och jag skrev under mellanstadiet artiklar om allt från utrotningshotade pandor till dokumentära texter om skolutflykter vi gjort i skolans tidning. Jag har också deltagit i mängder med slogans-tävlingar där jag vunnit allt från presentkort till lokala matbutiken, fallskärmshoppning och en kombinerad kyl och frys.


Många refuseringar har det blivit genom åren och jag hade särskilt en svensk lärare som visserligen tyckte att jag hade fantastiskt livlig fantasi, MEN med min dåliga grammatik påpekade hon att en framtid som författare inte var realistisk. Mina föräldrar har dock alltid präntat i mig att det gäller att fortsätta att försöka och ständigt uppmuntrat mig med att ”ju fler gånger du försöker, desto fler chanser har du att vinna!”.

Jag skriver texter till allt ifrån glada barnböcker, till isande skräck, till science-fiction äventyr på andra planeter, och vidare till spännande deckare och romantisk feelgood. Jag har utmanat mig själv att skicka inom till allt möjliga genres och det har också inneburit att jag successivt blivit bättre på hantverket. I samband med skrivkurser har jag också utvecklats vidare genom feedback från andra skrivande personer.


På bilden visas de böcker och tidskrifter där mina noveller, poesi och barntexter kommit med under de senaste ca 5 åren. Så mina fem tips till dig som längtar efter att bli utgiven är:

  1. Läs mycket – alla möjliga sorters texter
  2. Skriv mycket – oavsett om det är dagbok, slogans, artiklar, dikter, noveller
  3. Gå skrivarkurser – lär dig olika stilgrepp och tekniker
  4. Ta emot feedback på texter du gjort
  5. Behåll inställningen ”ju fler gånger du försöker, desto fler chanser har du att vinna!”

Publicerad av Jessika Lilja

Författare, konstnär och fotograf.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: